Jagtpåklædning

  JAGTPÅKLÆDNING HAR MANGE LUNER I EN KOLD TID                                                          jagtpaaklaedning1

Af Niels Goldschmidt

Her rides i rødt
En vigtig del af jagtridningen er jagtuniformen. Man kunne for så vidt sagtens ride jagter uden en uniform, men det visuelle særpræg ville unægtelig gå fløjten.

Derfor lægger vi vægt på, at jagtrytterne er korrekt klædt i de karakteristiske røde jakker med
sort krave, hvide ridebukser og sorte, velpudsede ridestøvler. Eneste undtagelse er militærfolk, der har lov til at ride i grøn uniform, men så vidt vides, skal også denne uniform være korrekt, og militærpolitiet kan uddele sanktioner, hvis uniformen er ukorrekt. Disse kriminelle bliver sjældent pågrebet til hest!

Høj i hatten
Master rider med høj hat, hvilket er ganske praktisk, så man kan se hvem, der er hvem. Oprindeligt var det omvendt: I England red alle med høj hat, mens Master of Hounds red med cap, altså svarende til nutidens hjelm.

I dag skal alle på nær Master skal ride med sort, stiv hovedbeklædning, altså ridehjelm. Dette er naturligvis af sikkerhedsmæssige grunde, lige som mange ryttere vælger at ride med sikkerhedsvest, der bl.a. er meget benyttet inden for military og væddeløb.

Støvlerne skal være sorte
I jagtridning gælder, at man kan ride med læderfarvet krave (gullig, rødlig eller bordeaux). I de seneste år har blødskaftede ridestøvler været moderne, mens de fortrængte stive dressurstøvler måske beskytter bedst mod evt. spark. Man kan få ridestøvler specielt til jagt. Disse vender den lodne side ud og den glatte ind. Man kan så pudse støvlen blank. Fidusen er, at støvlen er mere modstandsdygtig over for regn og torne (typisk på irske jagtmarker), idet den hurtigt kan pudses op igen. I Danmark rider vi dog ikke igennem tornekrat, så behovet er ikke så stort.

Plastron
Der rides med hvid skjorte og med en plastron / kravatte (tørklæde). Det kan være meget stressende for nervøse ryttere at binde denne plastron om morgenen. Mange giver ofte op i arrigskab foran spejlet og anvender i stedet en færdigbundet plastron - og den forlorne kravatte er bedre end at ride med rullekrave eller hvidt slips. Helt forkert er naturligvis kulørt slips eller skjorte.

Kravatten blev i øvrigt opfundet af den franske kong Louis XIII, efter at hans musketerer havde været i kamp mod soldater fra Kroatien. De bandt flipperne på deres frakker sammen, og på den måde blev moden skabt, og opkaldt efter Kroater. Dette har siden udviklet sig til slipset, som vi kender det i dag.

Bukser
Ridebukser til jagt skal være hvide eller offwhite. Meget af det, der her i livet er sjovt, sviner, især hvis det gøres rigtigt. Og en rigtig god jagt sviner, i alt fald mere end springning og dressur, så de fleste jagtrytteres vaskemaskiner har normalt travlt søndag eftermiddag i jagtsæsonen.

Rævehaler
Endelig er der rævehalerne, som bæres af de to ræve. Nogle ræve har to hvide og to røde silkebånd i rævehalerne. Dette symboliserer, at rævehalerne er vundet ved en rævehalejagt. Typisk er jagtlægger selv ræv, da rævenes primære opgave er at vis vej. Der er to ræve foran hver felt.