Vore dejlige heste

hubertusjagt-2008-163

HVAD ER EN GOD JAGTHEST?
Der findes næppe en jagtrytter, der ikke utallige gange er blevet spurgt om, hvad der kræves af en jagthest.

Der kræves i bund og grund tre ting:

1. Et vist springtalent
2. Mod og tillid til rytteren
3. God form

Der findes ikke som sådan en speciel jagthesterace. I jagtfeltet findes repræsentanter for et meget stort antal hesteracer - lige fra de tungeste varmblodheste til de lettere fuldblodsheste. Og i mange størrelser - hestens størrelse er nemlig ikke nødvendigvis en garanti for springtalent.

hubertus-2009-092

Og selvfølgelig skal din hest kunne springe! Det er såmænd ikke fordi vi springer enorme spring på jagterne - de er sjældent over 1,10 meter i højden - og det kan selv de mindste ponyer faktisk komme hen over, men springene adskiller sig fra ridebanespring ved, at de ofte er, hvad man kalder "faste forhindringer". Hvor et spring på en ridebane oftest er bygget op af rundstokke, der rives ned, hvis hesten rammer dem, så er jagtforhindringer "urokkelige". For eksempel flytter en træstamme sig ikke...

Samtidig er jagtforhindringer til tider "tricky" - de snyder lidt. De ser farligere ud, end de i virkeligheden er. Ikke mindst fordi de er en del af den natur, man rider igennem. For eksempel har vi ofte spring med dybe landinger. Det er spring, der kan ligge på toppen af en bakke, så landingen kommer langt under opspringningspunktet. Det interessante ved dybe landinger er imidlertid, at det sjældent er din hest, der synes, at det er specielt "farligt". Rytteren kan sagtens tænke "Wouw - det her ender galt", men faktum er, at hesten sætter af for fuld tryk, og vi svæver efterfølgende i flere sekunder gennem luften (det synes som en evighed!) og lander uden problemer.

hubertus-2009-037

Mod og ikke mindst tillid til rytteren er også en meget væsentlig ting. Som sagt er de uhyggeligt udseende dybe landinger sjældent et problem for hesten, men der kan være situationer, hvor hesten tøver. Magasindammen i Dyrehaven er et godt eksempel. Faktisk er springet ganske lille og burde ikke give problemer. Faktum er dog, at heste egentlig ikke er så vilde med vand (i hvert fald ikke Magasindammen), og derfor kommer der en række stop på denne forhindring. At folk falder af skyldes oftest, at hesten har haft for stor fart på - rytteren ved, at hesten kan finde på at stoppe på forhindringen og driver måske derfor lidt ekstra. Vandet yder så en pludselig modstand, og hesten får en anelse overbalance. Og der skal ikke stor overbalance til, at rytteren falder af! Heldigvis sker der meget sjældent alvorlige uheld på dette vandspring - det er mere psykologien, der spiller os ryttere et puds.

hubertus-2009-108

Det aller vigtigste er hestens form. En jagt er lang - typisk 15 kilometer med små 30 forhindringer - så selv om vi ikke springer højt, skal din hest være endog særdeles veltrænet. Og det er jagtheste. Vi rider ca. 25 jagter inden Hubertusjagten, og så træner vi dagligt vore heste med lange skovture. For meningen med jagtridning er, at det skal være en fornøjelse for både hest og rytter. Jagtridning udnytter hestens naturlige flokinstinkt - heste er flokdyr, der følger hinanden. Det mærker man især, hvis man må udgå af en jagt - hvis hesten for eksempel har tabt en sko og ikke bør ride videre - det kan faktisk være endog særdeles vanskeligt at trække en hest ud af feltet.

Og det er jo godt nok - det viser blot, at vi er her for at more os - heste såvel som ryttere...